“Mulle meeldib toiduga mängida…”
Rudolf Visnapuu, üks tunnustatumaid Pärnusse tööle kolinud Tallinna meisterkokkadest, näitab täna enda käekirja ESTONIA Resort Hotel & Spa a la carte restoran Noot kööki juhtides. Rudolf Visnapuu on Eesti kokandusmaastikul ilma teinud juba üle 20 aasta. Lõpetanud Juhkentali Kaubanduskooli kiitusega, alustas ta oma karjääri kaubalaevadel kokana. See oli Rudolfi sõnul tolle aja unistuse täitumine. Nelja-aastane töökogemus ja reisimine avardas tugevalt silmaringi. Õpitud ja kogutud teadmised leidsid mandrile naastes kasutust alustuseks Hotell Centrali uue restorani käivitamisel, sealt arenes karjäär edasi Saku Rock Hotellis, Hotellis Kolm Õde ja teistes tuntud restoranides. Rudolfil on olnud võimalus ja au valmistada toitu ka kuninglikkudele suudele. Tema tehtud roogasid nautis oma visiidi ajal Eestisse Inglismaa kuninganna Elisabeth II.
Rudolf on üks neljast kokast Eestis, kellel on ametlikult Meister Kokk kutsekvalifikatsioon käes ning ta on kokkade kõrgeima auraha Cordon Bleu kandja. Kiire igapäevatöö kõrvalt juhib tegus mees presidendina Eesti Peakokkade Ühendust.
Vahud, mullid, lämmastik …. ehk molekulaargastronoomia, on Rudolfile meelt mööda. Nagu ta ise rõhutab – talle meeldib toiduga mängida. Oma iidoliks peab Rudolf Heston Blumenthali, kes on tuntud teadusliku toiduvalmistamise teerajajana.
Rudolfi menüüd on kantud loosungist modernne köök. Kõik vanaaegne on hea, kui seda saab kaasaegseks muuta. Tema köögis
toimub toiduvalmistamise klassikaliste ja uudsete võtete virr-varr, millest sünnib täiuslik kooslus. Vahel võib tunduda, et köögil ja laboril ei olegi väga palju vahet.
Visnapuu kokkab
Visnapuu arvab
Ketšup või majonees? majonees
Mis on sinu enim kasutatud sõimusõna köögis? … no johhaidiiii, kurat võtaks
Praetud muna, keedetud muna, pošeeritud muna, omlett või munapuder? praetud või pošeeritud muna
Kulinaaria trend, mis sa tahaksid, et sureb aeglast ja valulikku surma? Ei poolda niisugust asja, kõik vana saab teha moodsaks 😉 ...
Toit, mis tuleks restoranides keelustada? friikartul
Crème brûlée või šokolaadi fondant? šokolaadi fondant
Vein või õlu? õlu
Tuntud inimene, kellele sooviksid õhtusöögi valmistada? Pole kunagi selle peale mõelnud, sest kõik kliendid on minu jaoks ühtemoodi tähtsad, kuid minu toitu on mekkinud näiteks Lenny Kravitz, Sting ja REM.
Mis sa talle valmistaksid? Kartulisalat uues kuues ning astelpaju vaht karamelliseeritud leivaga.
Parim südaöine suupiste? must leib võiga
Kas keegi või miski on sind köögis nutma pannud? sibul
Kas oleksid pigem ettekandja või nõudepesija? nõudepesija
Nimeta kokk, kelle tööd ja stiili tõeliselt hindad? Heston Blumenthal
Halvim ja parim kokaks olemise juures? Toidutegemine tuleb südamest …
Mis mõtteid ja tundeid tekitavad sõnad PALEO, VEGAN, SUHKRUVABA? haige …
Nimeta tooraine, mis on sinu arvates ülehinnatud ning see, mis on alahinnatud? ülehinnatud – trühvel (seen), alahinnatud – ei tea niisugust
Mis on hetkel sinu lemmik uus tooraine? bambuse tuhk
Tooraine, mis on sulle olnud suurim väljakutse? mereannid
Kas hot dog on võileib? jah
Küpsetatud või praetud? praetud
Toit, mida sa soovitad pohmelli raviks? seljanka pitsiga viina
Supp või salat? supp
Nimeta kummaliseim roog, mida oled valmistanud? pullimunad
Sinu lemmik köögividin? nuga
Terav kaste või Bechamel? terav kaste
Kui palju ja milliseid arme oled saanud köögist? Kätel on neid kõige rohkem, lugemine läheb sassi 🙂 .
Mis on su lemmik Eesti toit? kartulisalat
Mis on sinu jaoks suurim õudusunenägu köögis? must (koristamata) köök
Liha või kala? kala
Millise kokaga vahetaksid hea meelega kohad? Miks? Andrus Laanistega, vaataks mis juhtub..
Kirjelda ühe lausega oma kulinaarset stiili? Vana kool uues võtmes.
Mis roogasid valmistad kõige meelsamini? kalaroad
Mis on sinu „firmaroog“? pastasalat
Kohv või tee? kohv
Missugust toitu valmistad kodus? Ülilihtsad kodused road, aga nad peavad maitsvad olema!
Lemmikroog lapsepõlvest ja praegu? lapsepõlvest – isa valmistatud kotletid, praegu – kartulisalat
Või või oliiviõli? või
Kui sa saaksid töötada väljaspool Eestit, siis kus? Prantsusmaa ja Venemaa
Kõige rohkem piinlikkust tekitanud tööalane moment? Pühkisin jahused käed musta värvi pükstesse ja läksin saali Soome peaministriga vestlema + veel lisaks mõne laudkonnaga. Kõik teenindajad nägid, et peakokk käib külalistega vestlemas tagumiku peal valged käejäljed, aga märkust ei teinud keegi …
Magus või soolane? magus
Mis on sinu lemmik rämpstoit? kartuli chips dipikastmega
Toit, mis sulle ei maitse? … kui toidu sees on küülikuliha
Üks sõna, mis sind kõige paremini iseloomustab? köögi diktaator
Sinu stressi maandamise toit? singi-juustu võileib
Millest ammutad inspiratsiooni? raamatust
Pizza või pasta? pasta
Toit, mis sulle maitseb, kuid seda on piinlik tunnistada? tatrapuder piimaga
Lemmik roog kokandusklassikast? mannavaht
Mis on sinu nõuanne kodukokale, kes unistab koka ametist? Iga unistus läheb täide, kui sellele kaasa aitad.