“Toorainet tuleb austada…”

Priit Toomits, suur ja tõsine mees, kamandab täna Põhja-Euroopa kõrgeima restorani Teletorn fantastilise vaatega kööki.
Priidu käe all on töötanud restoran Atlantis Tartus, Ammende Villa Pärnus, Karl Friedrich ning Novell Tallinnas. Lisaks karjäärile Eestis, on Priit jõudnud omandada kogemusi Saksamaa, Londoni, Norra, Islandi ja Venemaa erinevates restoranides.
Toomitsal on ette näidata muljetavaldav tiitlitekomplekt BBQ ja lihateemalistelt võistlustelt. Ta on 4-kordne Eesti meister ja 1-kordne Euroopa meister, samuti on ta saavutanud märkimisväärsed 8 ja 16 koha maailmameistrivõistlustel. Maailma kõige raskemaks peetaval Jack Daniels Invitational World BBQ Championchip võistlusel õnnestus Priidul samuti pjedestaalil käia võites 2 koht Chef Choice kategoorias. Toomitsale on omistatud kokkade kõrgeim Cordon Bleu auraha ning ta on Eesti Peakokkade Ühenduse juhatuse liige. Aastal 1998 oli ta Eesti Aasta Kokk võistluse võitja.
Toomits peab peakokana oluliseks olla pidevalt kursis uute maitsetega ning tema hinnangul tuleb õige ja originaalse maitse tabamiseks minna selle maitse juurte juurde. Seejärel leida kooslusi, millega isikupärastada oma menüü. Ta kasutab kodumaist ja ka välismaist toorainet, olulisim on tooraine kvaliteet.
Liha on Priidule kõige südamelähedasem. Pilvepiiril valmivad eeskätt tipptasemel liharoad veise-, lamba ja ulukilihast.
Priidu köögis on au sees klassikalised parantsuse tehnikad, millele lisaks praktiseeritakse veidike molekulaargastronoomia võtteid.
Priit peab Aasia kööki heaks inspratsiooniallikaks oma menüüde koostamisel.

toomits2

Toomits kokkab

Silm

DSC_0219

Toomits arvab

Ketšup või majonees? majonees

Mis on sinu enimkasutatud sõimusõna köögis? pole väga originaalne, midagi anatoomilist..

Praetud muna, keedetud muna, pošeeritud muna, omlett või munapuder? munapuder

Kulinaaria trend, mis sa tahaksid, et sureb aeglast ja valulikku surma? Las vindub edasi..

Toit, mis tuleks restoranides keelustada? Pole veel õnneks sellist toitu kohanud restoranides.

Crème brûlée või šokolaadi fondant? brüleekreem

Vein või õlu? Raske valik, väga raske valik….aga vist ikkagi korralik IPA.

Tuntud inimene, kellele sooviksid õhtusöögi valmistada? Bruce Dickinson

Parim südaöine suupiste? marineeritud silmud või foie gras

Kas oleksid pigem ettekandja või nõudepesija? ettekandja

Nimeta kokk, kelle tööd ja stiili tõeliselt hindad? Heston Blumenthal

Halvim ja parim kokaks olemise juures? Väga vähe vaba aega.

Mis mõtteid ja tundeid tekitavad sõnad PALEO, VEGAN, SUHKRUVABA? Ohhjahhhh, äkki ogarad..

Nimeta tooraine, mis on sinu arvates ülehinnatud ning see, mis on alahinnatud? ülehinnatud – sea sisefilee, alahinnatud – baklažaan

Mis on hetkel sinu lemmik uus tooraine? vasikapõsk

Tooraine, mis on sulle olnud suurim väljakutse? Mingi suflee ilmselt ja enamus kooke.

Kas hot dog on võileib? Hot dog on hot dog.

Mis on sinu lemmik restoran Eestis ja maailmas? Eestis – Noa, Londonis – Blakes

Küpsetatud või praetud? Praetud ja võiga praetud.

Toit, mida soovitad pohmelli raviks? Seda mida magu vastu võtab, sest ainult aeg parandab enesetunnet.

Supp või salat? raudselt supp

Sinu lemmik köögividin? Paco Jet

Terav kaste või Bechamel? bechamel

Kui palju ja milliseid arme oled saanud köögist? 16 õmblust kokku mõlemal käel

Mis on su lemmik Eesti toit? verivorst ja suitsurääbis

Mis on sinu jaoks suurim õudusunenägu köögis? ..kui kaks kokka ühest vahetusest otsustavad käsikäes minna maailma avastama ja võtavad veel nõudepesija ka kaasa.

Liha või kala? liha

Millise kokaga vahetaksid hea meelega kohad? Miks? Ega ei vahetakski

Kirjelda ühe lausega oma kulinaarset stiili? Sutsuke Prantsusmaalt, natike Taist, näpuotsaga Jaapanist, raasuke Eestist, kõik blendrisse ja siis taldrikule.

Mis roogasid valmistad kõige meelsamini? pearoogasid

Mis on sinu „firmaroog“?  heeringajäätis, siia carpaccio, punapeedikreemi, hapukoore ja wakamega

Kohv või tee? kohv

Missugust toitu valmistad kodus? Seda, mida viieaastane „perepea” soovib.

Lemmikroog lapsepõlvest ja praegu? Isa tehtud mingisugune munakaste, hetkel Tom Yum supp.

Või või oliiviõli? või

Kõige rohkem piinlikkust tekitanud tööalane moment? Sain president Lennart Merilt õigekeelsuse eest pragada.

Magus või soolane? Kord üks, kord teine.

Mis on sinu lemmik rämpstoit? Rämpstoit on juba nii heaks läinud, et polegi rämps. Aga friikartulid.

Toit, mis sulle ei maitse? Ma ei söö ühtegi putru, magusat tarretist ega piimasuppi.

Üks sõna, mis sind kõige paremini iseloomustab? paks

Parim maitseelamus maailmast? Islandil, Reikjaviki sadamas söödud homaarisupp

Sinu stressimaandamise toit? Kõike ja palju

Pizza või pasta? pasta

Toit, mis sulle maitseb, kuid seda on piinlik tunnistada? makaronid hakklihaga, Selveri omad.

Lemmik roog kokandusklassikast? Demi Glaze

Mis on sinu nõuanne kodukokale, kes unistab koka ametist? Kui tegu pole masohhistiga, siis kokaku kodus edasi.