“Toorainet tuleb austada…”
Priit Toomits, suur ja tõsine mees, kamandab täna Põhja-Euroopa kõrgeima restorani Teletorn fantastilise vaatega kööki.
Priidu käe all on töötanud restoran Atlantis Tartus, Ammende Villa Pärnus, Karl Friedrich ning Novell Tallinnas. Lisaks karjäärile Eestis, on Priit jõudnud omandada kogemusi Saksamaa, Londoni, Norra, Islandi ja Venemaa erinevates restoranides.
Toomitsal on ette näidata muljetavaldav tiitlitekomplekt BBQ ja lihateemalistelt võistlustelt. Ta on 4-kordne Eesti meister ja 1-kordne Euroopa meister, samuti on ta saavutanud märkimisväärsed 8 ja 16 koha maailmameistrivõistlustel. Maailma kõige raskemaks peetaval Jack Daniels Invitational World BBQ Championchip võistlusel õnnestus Priidul samuti pjedestaalil käia võites 2 koht Chef Choice kategoorias. Toomitsale on omistatud kokkade kõrgeim Cordon Bleu auraha ning ta on Eesti Peakokkade Ühenduse juhatuse liige. Aastal 1998 oli ta Eesti Aasta Kokk võistluse võitja.
Toomits peab peakokana oluliseks olla pidevalt kursis uute maitsetega ning tema hinnangul tuleb õige ja originaalse maitse tabamiseks minna selle maitse juurte juurde. Seejärel leida kooslusi, millega isikupärastada oma menüü. Ta kasutab kodumaist ja ka välismaist toorainet, olulisim on tooraine kvaliteet.
Liha on Priidule kõige südamelähedasem. Pilvepiiril valmivad eeskätt tipptasemel liharoad veise-, lamba ja ulukilihast.
Priidu köögis on au sees klassikalised parantsuse tehnikad, millele lisaks praktiseeritakse veidike molekulaargastronoomia võtteid.
Priit peab Aasia kööki heaks inspratsiooniallikaks oma menüüde koostamisel.
Toomits kokkab
Toomits arvab
Ketšup või majonees? majonees
Mis on sinu enimkasutatud sõimusõna köögis? pole väga originaalne, midagi anatoomilist..
Praetud muna, keedetud muna, pošeeritud muna, omlett või munapuder? munapuder
Kulinaaria trend, mis sa tahaksid, et sureb aeglast ja valulikku surma? Las vindub edasi..
Toit, mis tuleks restoranides keelustada? Pole veel õnneks sellist toitu kohanud restoranides.
Crème brûlée või šokolaadi fondant? brüleekreem
Vein või õlu? Raske valik, väga raske valik….aga vist ikkagi korralik IPA.
Tuntud inimene, kellele sooviksid õhtusöögi valmistada? Bruce Dickinson
Parim südaöine suupiste? marineeritud silmud või foie gras
Kas oleksid pigem ettekandja või nõudepesija? ettekandja
Nimeta kokk, kelle tööd ja stiili tõeliselt hindad? Heston Blumenthal
Halvim ja parim kokaks olemise juures? Väga vähe vaba aega.
Mis mõtteid ja tundeid tekitavad sõnad PALEO, VEGAN, SUHKRUVABA? Ohhjahhhh, äkki ogarad..
Nimeta tooraine, mis on sinu arvates ülehinnatud ning see, mis on alahinnatud? ülehinnatud – sea sisefilee, alahinnatud – baklažaan
Mis on hetkel sinu lemmik uus tooraine? vasikapõsk
Tooraine, mis on sulle olnud suurim väljakutse? Mingi suflee ilmselt ja enamus kooke.
Kas hot dog on võileib? Hot dog on hot dog.
Mis on sinu lemmik restoran Eestis ja maailmas? Eestis – Noa, Londonis – Blakes
Küpsetatud või praetud? Praetud ja võiga praetud.
Toit, mida soovitad pohmelli raviks? Seda mida magu vastu võtab, sest ainult aeg parandab enesetunnet.
Supp või salat? raudselt supp
Sinu lemmik köögividin? Paco Jet
Terav kaste või Bechamel? bechamel
Kui palju ja milliseid arme oled saanud köögist? 16 õmblust kokku mõlemal käel
Mis on su lemmik Eesti toit? verivorst ja suitsurääbis
Mis on sinu jaoks suurim õudusunenägu köögis? ..kui kaks kokka ühest vahetusest otsustavad käsikäes minna maailma avastama ja võtavad veel nõudepesija ka kaasa.
Liha või kala? liha
Millise kokaga vahetaksid hea meelega kohad? Miks? Ega ei vahetakski
Kirjelda ühe lausega oma kulinaarset stiili? Sutsuke Prantsusmaalt, natike Taist, näpuotsaga Jaapanist, raasuke Eestist, kõik blendrisse ja siis taldrikule.
Mis roogasid valmistad kõige meelsamini? pearoogasid
Mis on sinu „firmaroog“? heeringajäätis, siia carpaccio, punapeedikreemi, hapukoore ja wakamega
Kohv või tee? kohv
Missugust toitu valmistad kodus? Seda, mida viieaastane „perepea” soovib.
Lemmikroog lapsepõlvest ja praegu? Isa tehtud mingisugune munakaste, hetkel Tom Yum supp.
Või või oliiviõli? või
Kõige rohkem piinlikkust tekitanud tööalane moment? Sain president Lennart Merilt õigekeelsuse eest pragada.
Magus või soolane? Kord üks, kord teine.
Mis on sinu lemmik rämpstoit? Rämpstoit on juba nii heaks läinud, et polegi rämps. Aga friikartulid.
Toit, mis sulle ei maitse? Ma ei söö ühtegi putru, magusat tarretist ega piimasuppi.
Üks sõna, mis sind kõige paremini iseloomustab? paks
Parim maitseelamus maailmast? Islandil, Reikjaviki sadamas söödud homaarisupp
Sinu stressimaandamise toit? Kõike ja palju
Pizza või pasta? pasta
Toit, mis sulle maitseb, kuid seda on piinlik tunnistada? makaronid hakklihaga, Selveri omad.
Lemmik roog kokandusklassikast? Demi Glaze
Mis on sinu nõuanne kodukokale, kes unistab koka ametist? Kui tegu pole masohhistiga, siis kokaku kodus edasi.