“Kogu see värk on natuke kreisi…”

Andrus Laaniste, alati laia naeratuse ja säravate silmadega mees, rakendab täna oma võimast kulinaarset kogemustepagasit juhtides hiljuti renoveeritud ajaloolise Tallinn Palace Hotelli kõrgelt hinnatud restorani Konrad.
Andrusel on äratuntava käekirjaga autoriköök, mis kasutab julgelt kõiki põnevaid tehnoloogiaid ja parimaid tooraineid. Pidevalt millegi uue ja ennenägematu otsingul, mis saab Eestis üldkasutatavaks alles aastate pärast. Katsetada, riskida, eksperimenteerida. Olla liidrirollis, mitte järelejooksja. Andrus on mees, kes ei paku kunagi igavat toitu.
Väga mitmete toitude ideed tulevad lapsepõlvemälestustest nii positiivsetest kui negatiivsetest, aga juba palju huvitavamas ja kaasaegsemas kuues.
Ta leiab tee, et anda ka kõige lihtsamale roale oma „kiiks“ või siduda see hoopiski mõne muu maa köögiga.
Alustanud on ta Kungla Hotellis ja edasi töötanud Tallinki laevadel, Reval Hotel Centralis ja Tallink Spa&Conference Hotellis. Andrus on ennast korduvalt erialaselt täiendanud Californias Culinary Institute of Americas.
Lisaks on ta Eesti Peakokkade Ühenduse asutaja ja juhatuse liige ning peab kohtunikuametit mitmesugustel kodumaistel ja rahvusvahelistel võistlustel.
Värske kodumaise tooraine kasutamine on tema jaoks elementaarne, aga sellega enda loomingut ta piirata ei lase.
Kõik peab olema perfektne.

laaniste2

Laaniste kokkab

11.08.16.-068jpg

11.08.16.-069jpg

11.08.16.-058jpg

Laaniste arvab

Ketšup või majonees? majo

Mis on sinu enimkasutatud sõimusõna köögis? fuck raisk

Praetud muna, keedetud muna, pošeeritud muna, omlett või munapuder?  segamini löödud

Kulinaaria trend, mis sa tahaksid, et sureb aeglast ja valulikku surma?  toortoitumine

Crème brûlée või šokolaadi fondant? fondant

Vein või õlu?   vein

Tuntud inimene, kellele sooviksid õhtusöögi valmistada?   Hannibal Lecter

Mis sa talle valmistaksid?   midagi oma kurgumandlitest..

Parim südaöine suupiste?  champagne

Kas keegi või miski on sind köögis nutma pannud? sibul, mädarõigas, must jahvatatud pipar tulisel pliidil

Kas oleksid pigem ettekandja või nõudepesija? nõudepesija

Nimeta kokk, kelle tööd ja stiili tõeliselt hindad?  Siigur

Halvim ja parim kokaks olemise juures? olla alahinnatud ja ülehinnatud

Mis mõtteid ja tundeid tekitavad sõnad PALEO, VEGAN, SUHKRUVABA?  Arusaamatult elatud elu.

Nimeta tooraine, mis on sinu arvates ülehinnatud ning see, mis on alahinnatud? ülehinnatud – trühvel, alahinnatud – süda

Mis on hetkel sinu lemmik uus tooraine?  kitsepiimajogurt

Tooraine, mis on sulle olnud suurim väljakutse?   jahu

Kas hot dog on võileib? on võileib

Küpsetatud või praetud? küpsetatud

Toit, mida soovitad pohmelli raviks?  valuvaigisti ja Gin Tonic

Supp või salat?  supp

Nimeta kummaliseim roog, mida oled valmistanud? hapukapsastega täidetud seaputs jõuludeks

Sinu lemmik köögividin? saumikser

Terav kaste või Bechamel? väga terav kaste

Kui palju ja milliseid arme oled saanud köögist? piisavalt

Mis on su lemmik Eesti toit? esimene kevadine karulaugu salat 

Mis on sinu jaoks suurim õudusunenägu köögis?  tulekahju

Liha või kala? kala

Kirjelda ühe lausega oma kulinaarset stiili? out of box

Mis roogasid valmistad kõige meelsamini?   pasta

Mis on sinu „firmaroog“? külmkapikoristus

Kohv või tee?  hommikul kohv, õhtul tee

Missugust toitu valmistad kodus?  külmkapikoristus

Lemmikroog lapsepõlvest ja praegu?  mustikasupp saiakuubikutega minevikust – seda valmistati siis kui tervis oli kehva, praegu on kõik hästi valmistatud hea

Või või oliiviõli?    või, või, või

Kui sa saaksid töötada väljaspool Eestit, siis kus?    Austraalia, UusMeremaa (TOORAINE!)

Magus või soolane? soolane

Mis on sinu lemmik rämpstoit? oi, neid on palju..

Toit, mis sulle ei maitse? hirsipuder

Üks sõna, mis sind kõige paremini iseloomustab?  laisk

Parim maitseelamus maailmast? Tšiili väikesed austrid (30nda juures hakkas piinlik)

Sinu stressimaandamise toit?  Gin Tonic

Pizza või pasta? pasta

Toit, mis sulle maitseb, kuid seda on piinlik tunnistada? – Millise toidu söömine võiks piinlikust valmistada? Ei kujuta ette.

Lemmik roog kokandusklassikast?   Hästi valmistatuna võiks need kõik lemmikud olla. Klassika ongi tegija!

Mis on sinu nõuanne kodukokale, kes unistab koka ametist? – Unusta ära ja hakka toidublogijaks.