“Kogu see värk on natuke kreisi…”
Andrus Laaniste, alati laia naeratuse ja säravate silmadega mees, rakendab täna oma võimast kulinaarset kogemustepagasit juhtides hiljuti renoveeritud ajaloolise Tallinn Palace Hotelli kõrgelt hinnatud restorani Konrad.
Andrusel on äratuntava käekirjaga autoriköök, mis kasutab julgelt kõiki põnevaid tehnoloogiaid ja parimaid tooraineid. Pidevalt millegi uue ja ennenägematu otsingul, mis saab Eestis üldkasutatavaks alles aastate pärast. Katsetada, riskida, eksperimenteerida. Olla liidrirollis, mitte järelejooksja. Andrus on mees, kes ei paku kunagi igavat toitu.
Väga mitmete toitude ideed tulevad lapsepõlvemälestustest nii positiivsetest kui negatiivsetest, aga juba palju huvitavamas ja kaasaegsemas kuues.
Ta leiab tee, et anda ka kõige lihtsamale roale oma „kiiks“ või siduda see hoopiski mõne muu maa köögiga.
Alustanud on ta Kungla Hotellis ja edasi töötanud Tallinki laevadel, Reval Hotel Centralis ja Tallink Spa&Conference Hotellis. Andrus on ennast korduvalt erialaselt täiendanud Californias Culinary Institute of Americas.
Lisaks on ta Eesti Peakokkade Ühenduse asutaja ja juhatuse liige ning peab kohtunikuametit mitmesugustel kodumaistel ja rahvusvahelistel võistlustel.
Värske kodumaise tooraine kasutamine on tema jaoks elementaarne, aga sellega enda loomingut ta piirata ei lase.
Kõik peab olema perfektne.
Laaniste kokkab
Laaniste arvab
Ketšup või majonees? majo
Mis on sinu enimkasutatud sõimusõna köögis? fuck raisk
Praetud muna, keedetud muna, pošeeritud muna, omlett või munapuder? segamini löödud
Kulinaaria trend, mis sa tahaksid, et sureb aeglast ja valulikku surma? toortoitumine
Crème brûlée või šokolaadi fondant? fondant
Vein või õlu? vein
Tuntud inimene, kellele sooviksid õhtusöögi valmistada? Hannibal Lecter
Mis sa talle valmistaksid? midagi oma kurgumandlitest..
Parim südaöine suupiste? champagne
Kas keegi või miski on sind köögis nutma pannud? sibul, mädarõigas, must jahvatatud pipar tulisel pliidil
Kas oleksid pigem ettekandja või nõudepesija? nõudepesija
Nimeta kokk, kelle tööd ja stiili tõeliselt hindad? Siigur
Halvim ja parim kokaks olemise juures? olla alahinnatud ja ülehinnatud
Mis mõtteid ja tundeid tekitavad sõnad PALEO, VEGAN, SUHKRUVABA? Arusaamatult elatud elu.
Nimeta tooraine, mis on sinu arvates ülehinnatud ning see, mis on alahinnatud? ülehinnatud – trühvel, alahinnatud – süda
Mis on hetkel sinu lemmik uus tooraine? kitsepiimajogurt
Tooraine, mis on sulle olnud suurim väljakutse? jahu
Kas hot dog on võileib? on võileib
Küpsetatud või praetud? küpsetatud
Toit, mida soovitad pohmelli raviks? valuvaigisti ja Gin Tonic
Supp või salat? supp
Nimeta kummaliseim roog, mida oled valmistanud? hapukapsastega täidetud seaputs jõuludeks
Sinu lemmik köögividin? saumikser
Terav kaste või Bechamel? väga terav kaste
Kui palju ja milliseid arme oled saanud köögist? piisavalt
Mis on su lemmik Eesti toit? esimene kevadine karulaugu salat
Mis on sinu jaoks suurim õudusunenägu köögis? tulekahju
Liha või kala? kala
Kirjelda ühe lausega oma kulinaarset stiili? out of box
Mis roogasid valmistad kõige meelsamini? pasta
Mis on sinu „firmaroog“? külmkapikoristus
Kohv või tee? hommikul kohv, õhtul tee
Missugust toitu valmistad kodus? külmkapikoristus
Lemmikroog lapsepõlvest ja praegu? mustikasupp saiakuubikutega minevikust – seda valmistati siis kui tervis oli kehva, praegu on kõik hästi valmistatud hea
Või või oliiviõli? või, või, või
Kui sa saaksid töötada väljaspool Eestit, siis kus? Austraalia, UusMeremaa (TOORAINE!)
Magus või soolane? soolane
Mis on sinu lemmik rämpstoit? oi, neid on palju..
Toit, mis sulle ei maitse? hirsipuder
Üks sõna, mis sind kõige paremini iseloomustab? laisk
Parim maitseelamus maailmast? Tšiili väikesed austrid (30nda juures hakkas piinlik)
Sinu stressimaandamise toit? Gin Tonic
Pizza või pasta? pasta
Toit, mis sulle maitseb, kuid seda on piinlik tunnistada? – Millise toidu söömine võiks piinlikust valmistada? Ei kujuta ette.
Lemmik roog kokandusklassikast? Hästi valmistatuna võiks need kõik lemmikud olla. Klassika ongi tegija!
Mis on sinu nõuanne kodukokale, kes unistab koka ametist? – Unusta ära ja hakka toidublogijaks.